25.06.2014

Yyterin ainutlaatuiseen luontoon tutustumassa


Yyterin alueen lähiluonto tutuksi -hanke järjesti yhteistyössä Yyterin alueen asukkaat ry:n kanssa havainnointikävelyn Yyterin dyyneillä tiistaina 24.6. Paikalle saapui noin 40 Yyterin luonnosta kiinnostunutta. Ympäristöviraston asiantuntijat kertoivat Yyterin historiasta, ainutlaatuisuudesta, dyynien muodostumisesta, kasveista ja meren rehevöitymisestä johtuvasta leväongelmasta.

 

Ympäristövirasto pyrkii nyt palauttamaan dyynejä siihen tilaan, missä ne olivat ennen ranta-alueella järjestettyjä massatapahtumia. Massatapahtumat aiheuttivat todistetusti paljon haittaa dyyneille ja niiden kasvillisuudelle. Myös lumettomat talvet kuluttavat dyynejä.

Ympäristöviraston asiantuntija kertoi, että jos ranta halutaan pitää nykyisenlaisena hiekkarantana, on sitä huollettava. Muuten se voi ajan kuluessa kasvaa umpeen. Meren rehevöitymisestä johtuen levää tulee rannalle aiempaa enemmän, ja mädäntyessään levä aiheuttaa mm. rannan kaislikoitumista. Ympäristövirasto etsii kalustoa, jolla rannalle kertyviä leviä voitaisiin tarpeen mukaan ehkä useastikin vuodessa kuljettaa pois.

Ympäristöviraston asiantuntijat totesivat, että Yyteri ainutlaatuinen luonnonympäristö, ja vihdoin viime vuonna Yyteri nimitettiin luonnonsuojelualueeksi. Noin 7 kilometrin pituinen Yyterin lietteiden reitti avataan syyskuussa.

Katso kuva tapahtumasta

Paula Forsten-Leino

Seuraava tapahtuma:
Jättipalsamitalkoot Herrainpäivillä
ti 1.7. klo 17–20
Lisätietoja

 Yyterin Alueen Asukkaat ry - Yhdessä Yyterin hyväksi

Sivuston toteutus 2012